2020-07-21 09:10:43• hírek • Bede Emőke

Az állatokat is óvni kell kánikula idején

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) nemrégiben tájékoztatót küldött az állattenyésztőknek, polgármesteri hivataloknak és állatorvosoknak, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy bizony a nyári hőségben a haszon- és háziállatokról is a körülményeknek megfelelően kell gondoskodni.

A DSVSA figyelmeztet, hogy kánikula idején, 11 és 19 óra között szigorúan tilos az állatok szállítása, de az is kerülendő, hogy a jószágok ilyenkor legeljenek vagy netalántán valamilyen munkára, például szekérhúzásra fogják őket. A legmelegebb órákban – az igazgatóság javaslata szerint – semmilyen olyan tevékenységbe sem szabad belevonni az állatokat, melyek stresszt válthatnak ki belőlük. Az állattartóknak ugyanakkor kötelességük gondoskodni a megfelelő mennyiségű, friss vízről és táplálékról, illetve a hűsítő árnyékról is.


Az igazgatóság arra inti a gazdákat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az állatok egészségügyi állapotát, és amennyiben valamilyen hőgutára utaló rendellenességet tapasztalnak (fogíny- vagy szemszárazság, szapora szívritmus, szapora légzés, dehidratáltság, soványság), azonnal értesítsék a körzeti állatorvost vagy a DSVSA-t.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: